De eetbare tuin

De eetbare tuin

Houd je van kokkerellen? Dan ben je vast dol op verse kruiden. Niets is heerlijker dan aardappels uit de oven met een vers takje rozemarijn. De plant heeft prachtig grijsgroen blad en krijgt mooie paarse bloemetjes. Een aanwinst voor je tuin. Zeker als je deze combineert met tijm, peterselie, munt of basilicum. Let er bij peterselie en basilicum op dat de slakken deze niet makkelijk kunnen bereiken, bijvoorbeeld door ze in een pot te plaatsen. Tijm is goed te gebruiken als bodembedekker. Als je voeten in het voorbijlopen de blaadjes raken, dan verspreidt zich een heerlijke tijmgeur. Munt is ideaal om thee van te zetten, maar heeft de neiging tot woekeren. Wil je niet dat hij je hele tuin overneemt, plaats hem dan op een schaduwplekje zodat hij het moeilijker heeft, of graaf hem in een grote emmer/kuip in de grond. Als je zorgt dat de rand van die emmer net niet meer te zien is, weet niemand dat jij bepaalt waar de munt mag groeien. Er bestaan kant-en-klare plantpakketten die een mooie plantenset voor in de keuken bevatten, zoals het ‘heerlijke kruiden’ borderpakket.

Kruidenplanten

Andere mooie kruiden voor in je (sier)tuin zijn venkel, kerrie, bieslook, citroenkruid, pimpernel en oregano. Oregano wordt ook wel marjolein of majoraan genoemd en is heerlijk in mediterraanse gerechten. De salieplant heeft prachtig grijsgroen blad en een heerlijke smaak. Let erop dat uitsluitend de salvia officinalis eetbaar is, de andere soorten zijn niet bedoeld om te eten maar zijn wel prachtig om te zien door hun uitbundige bloemen.

Ook kun je absinth (alsem) in je tuin zetten. Dit is een mooie wintergroene plant die bekend staat om zijn sterke narcotische en zelfs giftige aftreksels (likeur). Een slap aftreksel van de plant werkt echter gunstig op het maag-darmkanaal. In Nederland is dit een beschermde plant, dus je helpt de natuur door hem in je tuin te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat de absinthplant werkt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen mieren, vlooien, slakken en luis.

Druif Rozemarijn

Fruitbomen en notenbomen

Heb je een grote tuin, combineer deze heerlijke kruidenplanten dan met fruit of noten. Een appelboom en perenboom geeft in het voorjaar prachtige bloesem en in het najaar heerlijk fruit. Een kiwiplant is ook een heerlijke aanwinst voor de tuin. Let er bij de kiwi op dat sommige soorten kieskeurig zijn, omdat je altijd een mannelijk en vrouwelijk exemplaar samen moet plaatsen. Sommige kiwi’s zijn zelfbestuivend, waardoor je hier geen rekening mee hoeft te houden. De zelfbestuivende kiwiplanten geven vaak wel kleinere vruchten.

Vijgen zijn heerlijk in de keuken. Snij de vijg doormidden en beleg hem met brie. Even in de oven, en genieten maar. Een vijgenboom levert vanwege de klimaatverandering de laatste jaren steeds meer oogst op. Hij houdt namelijk van een droog en warm klimaat. Exotischer is de moerbeiboom. Kies de boom niet alleen voor de heerlijke vruchten, maar ook vanwege zijn prachtig blad en herfstverkleuring. Je hebt namelijk kans dat je zo’n tien jaar moet wachten voordat je de moerbeien kunt oogsten. De vijgenboom en moerbeiboom combineer je met een mediterraanse plantenmix voor ‘s zomerse sfeer in je tuin. Ook zijn ze prachtig te combineren met siergrassen. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel ‘Eindeloos veel siergrassen’.

Maak je maaltijd compleet met heerlijke noten. Een walnotenboom levert jou een heerlijk ontbijtje op. Let erop dat een walnoot (juglans) uiterlijk gesnoeid mag worden tot en met 31 december. Daarna moet je hem met rust laten, liefst tot juni. Zou je hem in die periode wel snoeien, dan gaat hij bloeden. Dat betekent dat hij veel sap verliest en in het uiterste geval zelfs dood kan gaan. Plant een hazelaar voor hazelnoten. Bij een grote oogst kun je voortaan je eigen hazelnotencrème maken. Hij heeft een prachtige herfstverkleuring en krijgt in het vroege voorjaar katjes. In het najaar kun je hazelnoten oogsten. Ook tamme kastanjes kun je eten. Zo gepoft vanaf een vuurtje, of verwerkt in een taart of nagerecht. Vooral de Italianen weten wel raad met kastanjes in de keuken. Je hebt de tamme kastanje als struikvorm en als boom.

Decoratieve, eetbare planten voor in de siertuin

Steeds meer mensen ontdekken dat eten uit de siertuin veel leuker is dan gewone beplanting. Denk aan decoratieve soorten als Blauwe bes, venkel, dropplant, uiensoepboom, japanse wijnbes en de vlier. Graag helpen we jou verder met een maatwerk beplantingsplan met ontwerp voor jouw moderne tuin vol voedsel. 

Meer informatie

Maak van jouw siertuin ook een eetbare tuin! Bespaar zo geld, leef gezonder en krijg er plezier in. Voor meer informatie over fruitbomen, fruitstruiken, notenbomen en kruidenplanten heeft Yarinde een schat aan informatie. Ook kan je online eetbare tuinplanten combineren, online bestellen en easy thuis laten bezorgen.

Terug naar blog