Makkelijk planten aanplanten

01-03-2022

Makkelijk planten aanplanten

Heb je nog nooit planten geplant? Dan denk je wellicht moeilijker dan het in werkelijkheid is. De basis is heel simpel: je graaft een gat dat een tikje groter is dan de pot. Je haalt de plant uit de pot, maakt met je vingers de wortels een beetje los en plaatst hem in het plantgat. Je vult het gat aan met aarde en geeft de plant een flinke hoeveelheid water. Plant liefst in het voor- of najaar en houd de plant de eerste weken goed in de gaten. Zeker als het warm is, kan deze de eerste tijd af en toe een gieter water gebruiken. Geen zorgen, er gaat soms wel eens een plant dood. Bedenk dat dit de natuur is, en dat je gewoon een nieuwe kunt plaatsen.

Dit principe kun je toepassen op heel veel planten, al zijn er bij het planten van een heg of boom wat extra regels. Die zijn er voornamelijk voor bedoeld om te voorkomen dat de plant recht staat en blijft staan. Zorg uiteraard dat het planten in een goede grond gebeurt, dus plant je exemplaar niet in het straatzand of een stuk waar veel stenen of puin ligt. Is de grond te slecht, dan zul je deze eerst moeten uitgraven en voorzien van goede grond.

Nu je weet hoe je de meeste planten in de grond kunt krijgen, kun je gaan kijken welke planten jij het liefste plaatst. Heb je weinig plantenkennis maar wil je wel een groene tuin? Dan vormt een kant-en-klaar plantenpakket een uitkomst. Dit is een mix van perfect op elkaar afgestemde planten. De planten passen bij elkaar qua uiterlijk en kleur, maar ook wat betreft behoeftes van water en hoeveelheid zonlicht. Bepaal daarom vóórdat je voor zo’n plantenpakket gaat, eerst of de plek waar jij gaat planten veel zon of schaduw heeft. Bij twijfel ga je er eens goed voor zitten. Begin ‘s ochtends met het rondkijken in je tuin. Welke plekken zijn in de volle zon en welke plekken in de schaduw? Teken dit op een kladpapiertje. Doe hetzelfde midden op de dag en in de namiddag. Onthoud dat de zon altijd in het oosten opkomt, op het middaguur in het zuiden staat en in het westen onder gaat. In de zomer staat de zon hoger dan in de winter, dus in de zomer zullen je planten meer zonlicht krijgen.

borderpakket en plantenpakket Borderpakket Borderpakket

Bepaal vervolgens of je een droge of natte grond hebt. Kijk daarvoor niet net na een fikse regenbui, maar juist als het een tijdje niet heeft geregend. Daarbij is het goed om te weten dat zandgrond over het algemeen droger is dan kleigrond.

Nu je hebt bepaald wat jouw situatie is, kun je inspiratie op doen. Hiervoor is jouw smaak doorslaggevend.

Het wordt je wel erg makkelijk gemaakt met de volgende kant-en-klare plantensets:

Bij zo’n tuinplantenmix ontvang je een plattegrond van het pakket zodat je precies weet welke plant je waar kunt plaatsen. Ook zitten er instructies bij over het aanplanten in de grond.

Plattegrond borderpakket

Kun je niet kiezen tussen de mooie plantensets? Je kunt ze ook combineren. Of overtuig je buren om een ander pakket aan te schaffen, zodat jij toch kunt meegenieten.

Was het aanplanten van jouw droomtuin ooit zo makkelijk?

Lianne Groenveld