Onze selectie van 5 prachtige bolbomen op stam

19-09-2020

Onze selectie van 5 prachtige bolbomen op stam

Bolbomen komen veel voor in de Nederlandse tuinen. Bolbomen groeien niet uit tot grote bomen en zijn hierdoor ook zeer geschikt voor in een kleinere tuin. Bolbomen zijn geënt op een onderstam, dit zorgt ervoor dat de boom in de lengte nauwelijks meer zal groeien. Wel groeit de boom door in de breedte van de stam, hoe ouder de boom zal worden, hoe de dikker de stam. Hieronder geven wij meer informatie over onze favoriete bolbomen op stam.

Bolacacia

bolacacia

De bolacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera') is een bolboom op stam die in iedere grondsoort goed zal groeien. De bolacacia kan het gehele jaar door geplant worden met uitzondering van vorst en extreme droogte in de zomer, dan is het verstandig het planten nog even vooruit te schuiven. De boom op stam is winterhard, maar niet wintergroen. Pas in het late voorjaar (rond mei/juni) zullen de bladeren weer tevoorschijn komen. Het blad heeft een mooie frisgroene kleur. Om de boom mooi in vorm te houden zal deze gesnoeid moeten worden. Ideaal is het om dit in het verre najaar (november) of begin van het voorjaar (maart) te doen. Let op, snoei de bolacacia niet wanneer het vriest.

Bolcatalpa

catalpa

De bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana') zal in bijna iedere grondsoort goed groeien. Let wel op dat de grond niet te nat is, dit zal de boom niet ten goede komen. De bolcatalpa lijkt in veel eigenschappen op de bolacacia. Net als de bolacacia kan de boom het gehele jaar door geplant worden met uitzondering van vorst en extreme droogte. De bolcatalpa is net als de bolacacia winterhard, maar niet wintergroen. De bloeiperiode verschilt wel van de bolacacia, de bolcatalpa bloeit namelijk iets later, in de maanden juni/juli. Er verschijnen dan witte klokvormige bloemen in openstaande pluimen. Het hartvormige blad is frisgroen en verkleurt in de herfst geel. In de winter blijven de peulen aan de boom hangen. Ook de bolcatalpa zal gesnoeid moeten worden om de boom goed in vorm te houden. Ideaal is het om dit in het verre najaar (november) of begin van het voorjaar (maart) te doen. Let op, snoei de bolcatalpa niet wanneer het vriest.

Bolesdoorn

acer

De bolesdoorn (Acer platanoides 'Globosum') staat het liefst in een niet te natte grondsoort. Wanneer de boom in het najaar wordt geplant heeft de boom tijd om nog wat in te wortelen. Dit zorgt ervoor dat ze de volgende seizoenen beter bestand zijn tegen droogteperiodes. De bolesdoorn is winterhard, maar niet wintergroen. De boom groeit met een bolvormige kroon en wordt later een platvormige bol, een natuurlijke parasol. Het blad verkleurt in de herfst naar geel. De bolboom kan bijna het gehele jaar gesnoeit worden met uitzondering van de maanden december tot en met maart of tijdens vorst.

Glansmispel op stam

photinia

De glansmispel op stam (Photinia fraseri 'Red Robin') doet het goed in iedere goede tuingrond. Belangrijk is dat de grond goed doorlatend is. In tegenstelling tot de vorige bolbomen is dit een bladhoudende boom op stam. Deze groenblijvende bolboom is door de afmetingen ook ideaal voor in een kleinere tuin. De hoogtes variëren tussen de 2 en 3,5 meter. In het voorjaar zal de boom in bloei staan en zullen er witte bloemen tevoorschijn komen. Het opvallende aan deze wintergroene boom op stam is het rood uitlopende blad. De boom kan het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar wanneer de vorst verdwenen is.

Sierpeer op stam

pyrus

De sierpeer op stam (Pyrus salicifolia 'Pendula') wordt ook het liefst geplaatst in een goede tuingrond. De boom kan het gehele jaar door geplant worden met uitzondering van vorst. Bij droogte is het belangrijk om de sierpeer op stam extra water te geven. De bolboom is winterhard, maar niet wintergroen. De boom bloeit in het voorjaar in de maanden april en mei. Ze heeft bijzondere zilvergrijze bladeren met witte bloemen. De sierpeer op stam hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Mocht u de boom willen snoeien om de grote te beperken kunt u hem het beste snoeien in de zomer of het najaar.

Bent u op zoek naar een bolboom? En wilt u hierover advies? Neem contact met ons op via info@buitenplanten.nl of bel naar 085-0061123.